Економічна дипломатія та її роль у підтримці міжнародної діяльності національних підприємств - Кошкіна, Олександра (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Розглянуто сутність, інструменти та значення економічної дипломатії у забезпеченні міжнародної активності національних підприємств. Обґрунтовано, що ефективна економічна дипломатія сприяє просуванню експорту, залученню іноземних інвестицій, захисту економічних інтересів держави та зміцненню її позицій у глобальній економіці. Проаналізовано досвід провідних країн світу щодо застосування дипломатичних механізмів підтримки бізнесу, залучення капіталу й реалізації стратегічних економічних ініціатив. З’ясовано, що для України економічна дипломатія є важливим чинником інтеграції до світової економічної системи, підвищення конкурентоспроможності національних підприємств і забезпечення сталого розвитку. Запропоновано напрями вдосконалення національної стратегії економічної дипломатії, серед яких – посилення інституційної спроможності, міжвідомча координація, розвиток міжнародних економічних представництв та участь у глобальних економічних ініціативах.
Keywords: економічна дипломатія; міжнародна діяльність; інвестиції; експорт; глобальна економіка; конкурентоспроможність