Продуктивні механізми опанування порівняльних конструкцій у ЗЗСО - Крат, Тетяна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі проаналізовано проблематику формування в учнів умінь свідомо й доречно використовувати порівняльні конструкції як важливий елемент образного, логічно вибудуваного та стилістично вмотивованого висловлювання. Актуальність дослідження зумовлена орієнтацією сучасних освітніх стандартів на розвиток мовленнєвої компетентності школярів, здатності вільно володіти українською мовою та застосовувати її засоби в різних комунікативних ситуаціях. Практичний аспект дослідження полягає у створенні комплексу методичних рекомендацій, спрямованих на удосконалення навичок правильного й творчого використання порівнянь. Розроблені підходи можуть застосовуватися вчителями української мови під час проведення навчальних занять, у факультативній роботі, на заняттях мовних гуртків, а також у системі професійного розвитку педагогів. Метою роботи є з’ясування теоретичних засад і визначення результативних механізмів навчання порівняльних конструкцій учнів закладів загальної середньої освіти, що сприятиме підвищенню рівня їхньої мовленнєвої компетентності та розвитку творчого потенціалу в мовленнєвій діяльності.
Keywords: порівняльні конструкції; мовленнєва компетентність; образність мовлення; стилістична правильність; граматичні уміння; методичні рекомендації; комунікативна діяльність