Кристалічна структура та властивості фаз Cu2Cox(Fe, Mn1-x)SnS4-xSex - Баглик, Оксана Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Дослідження присвячене вивченню структурних особливостей складних фаз, до складу яких входять екологічно безпечні компоненти, та їх впливу на окремі фізичні властивості, зокрема, термоелектричні. Синтез структур здійснювали з використанням елементарних компонентів високого ступеня чистоти (99,999%): селен, мідь, кобальт, залізо, манган та олово. Фазовий аналіз здійснювали за дифрактограмами, отриманими з використанням рентгенівського дифрактометра ДРОН 4-13. Для аналізу кристалічної структури отримували експериментальні дифрактограми на BRUKER D8 Advance X-ray diffractometer з використанням Cu Kαвипромінюванням (λ = 1.5418 Å, Δ2Ѳ = 0.005 o, 2Ѳ діапазон 10 – 100o ) з BraggBrentano geometry (Краків, Польща). Термічний аналіз синтезованих матеріалів проводили за допомогою диференціального скануючого калориметра (DSC 404 F3 Pegasus) з масою зразка 15 мг в алюмінієвих тиглях, накритих кришкою (Краків, Польща). Коефіцієнт термоЕРС S та електропровідність σ вимірювали за допомогою комерційного приладу NETZSCH SBA 458 Nemesis (Краків, Польща). Робота посвячена встановленню впливу симетрії та елементного складу на термоелектричні властивості тощо.
Keywords: халькогеніди; синтез; термічний аналіз; рентгеноструктурний аналіз; рентгенофазовий аналіз; термоелектричні та оптичні властивості