Психологічні особливості прояву агресії підлітків з урахуванням їх індивідуально-типологічних рис - Ананьєва, Ольга Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У першому розділі роботи здійснено теоретико-методологічний аналіз проблеми агресивності особистості у зарубіжній та вітчизняній психологічній літературі. Розглянуто психологічні особливості агресивної поведінки у підлітковому віці та розкрито індивідуально-типологічні особливості особистості підлітка. Другий розділ присвячено розробці програми емпіричного дослідження та виявленню психологічних особливостей вербальної та невербальної агресивності підлітків з урахуванням їх індивідуально-типологічних рис. Третій розділ висвітлює методологічні аспекти та узагальнює практичні рекомендації щодо корекції агресивної поведінки у підлітковому віці. За результатами проведеного аналізу теоретичних джерел та емпіричного дослідження зроблено висновки. Практична значущість дослідження полягає в тому, що результати діагностики можуть використовуватися психологічними службами закладів освіти та практичними психологами як для здійснення психологічної підтримки, так і розробки корекційних програм, щодо подолання необгрунтованої агресивної поведінки у підлітковому віці.
Keywords: агресія; агресивна поведінка; характер; темперамент; підлітковий вік