Образ Оксани в опері В. Кирейка «Бояриня»: відчуття природної релігійності у ментальній характеристиці героїні (за драматичною поемою Лесі Українки) - Драганчук, Вікторія Миколаївна; Drahanchuk, Viktoriia M. (Рівненський державний гуманітарний університет, 2013)
У статті розглядається образ Оксани у контексті відчуття героїнею первинної природної релігійності як “релігії предків моїх” (Леся Українка), у поєднанні з християнською позицією “народного політеїзму”, “народної віри українців” (М. Драгоманов). Вказане відчуття трактується як не головна, але дуже важлива ґрань ментальної характеристики Оксани в опері-драмі “Бояриня”. / Oksana’s image in the context of the sensation by primary natural religion as the “religion of my ancestors” (Lesia Ukrayinka), in conjunction with the Christian position of the “popular polytheism”, “national faith of Ukrainians” (M. Dragomanov) are conside¬red in this article. These sensations are not treated, but a very important facet of mental characteristics of Oksana in the opera-drama “Boyarinya”.
Oksana’s image in V. Kireyko’s opera “Boyarynya”: a sense of natural religion in the mental characteristics of the protagonist (at the dramatic poem by Lesya Ukrainka)
Keywords: музична інтерпретація; драма; опера; первинна природна релігійність; musical interpretation; drama; opera; the primary natural religion