Психологічна готовність особистості до виходу на пенсію - Магдисюк, Людмила Іванівна; Mahdysiuk, Liudmyla I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Дисертаційне дослідження присвячене вивченню психологічної готовності осіб пізньої зрілості до виходу на пенсію. В роботі проаналізовано теоретико-методологічні засади дослідження психологічної готовності людини до виходу на пенсію, сконструйовано теоретичну модель психологічної готовності особистості до виходу на пенсію в період пізньої зрілості. Емпірично досліджено особливості розвитку психологічної готовності до виходу на пенсію, здійснено порівняльний аналіз показників інтелектуальних, мотиваційних, поведінкових та емоційно-вольових особливостей осіб із різними рівнями розвитку психологічної готовності до виходу на пенсію. На основі результатів напівструктурованого інтерв’ю у фокус групах виокремлено психолінгвістичні маркери різних рівнів розвитку психологічної готовності особистості до пенсії та сформованості когнітивного, емоційно-вольового, мотиваційного та конативного компонентів готовності. На основі теоретичного аналізу й результатів емпіричного дослідження розроблено програму розвитку психологічної готовності осіб пізньої зрілості до виходу на пенсію.

The thesis is devoted to the study of psychological readiness for retirement of late adulthood individuals. The theoretical and methodological research foundations of human psychological retirement have been analysed; the theoretical model of psychological readiness for individual retirement has been developed. The peculiarities of the development of psychological readiness for retirement have been empirically investigated. A comparative analysis of cognitivel, motivational, conative and emotional characteristics of individuals with different levels of psychological readiness for retirement has been conducted. The results of semi-structured interviews in focus groups have made it possible to single out the psycholinguistic markers of different levels of psychological retirement readiness and formation of cognitive, emotional, motivational and conative components. Based on the results of theoretical analysis and empirical research the programme of psychological readiness for individual retirement has been developed.
Psychological readiness for individual retirement
Keywords: психологічна готовність; вихід на пенсію; період пізньої зрілості; напівструктуроване інтерв’ю; психолінгвістичні маркери готовності до пенсії; psychological readiness; retirement; later adulthood period; semistructured interview; psycholinguistic markers for retirement readines