Філологічний підхід як методологічна стратегія: розвідки І. Денисюка про Лесю Українку - Левчук, Тереза Петрівна (My University, 2024)
Мета статті – простежити використання філологічного підходу в літературознавчих дослідженнях на матеріалі розвідок І. Денисюка про Лесю Українку. Теоретичним базисом стало осмислення філологічного методу в методологічно-узагальнюючих працях Р. Гром’яка, М. Наєнка, М. Гнатюка, П. Іванишина, а також у спеціальних розвідках, які демонструють його функціонування (статті Т. Пастуха та С. Пилипчука). Результати. Прихильники філологічного підходу засадничою метою визначали ретельне вивчення тексту, що згодом дало підстави дослідникам цього явища сфокусувати увагу на понятті форми, а тому зблизити із заблокованим у радянський період формалізмом. Наукові дослідження в цьому напрямі велися в еміграції та західноукраїнських землях. У підрадянській Україні, в умовах засилля соцреалістичного диктату в художній творчості та вульгарно-соціологіч-ного в науці, прихильники структурно-формалістського підходу шукали компро-міс, наприклад, у використанні цілісно-системного аналізу. Широту наукових зацікавлень І. Денисюка ілюструють численні дослід-ження з історії та теорії літератури, фольклористики і методики, краєзнавства та літературної критики. Його дослідницький пошук характеризують скрупульоз-ність, глибина аналізу, виваженість узагальнень, зумовлені насамперед філоло-гічним підходом. Розвідки про Лесю Українку представлені дослідженням джерел і поетики драми-феєрії «Лісова пісня» (у співавторстві з Л. Міщенко), вивченням творчої біографії в контексті «дворянського гнізда Косачів» (разом зі Т. Скрипкою), різнотематичними публікаціями. І. Денисюк залучив аналіз текстів Лесі Українки та її критичні думки у власні жанрологічні концепції. Висновки. Філологічний підхід надто широкий і водночас узагальню-ючий, щоб стати окремим методом літературознавчих досліджень. Він швидше слугує осердям методології чи визначає стратегію наукового пошуку. Філоло-гічний підхід в умовах тоталітарних систем дозволяв здійснювати фахові дослідження в табуйованих напрямах, як-от формалізм, структуралізм. Наукові пошуки І. Денисюка значною мірою зумовлені текстоцентричними засадами філологічного підходу у розвідках із поетики загалом і жанрології зокрема.
Keywords: філологічний підхід; методологічні стратегії; поетика; генологія; Леся Українка; І. Денисюк; 82.091:82.0(092)(477)]: 821.161.2’05-1/-9.09Українка