Орудний відмінок як основний морфологічний варіант інструментальної синтаксеми - Межов, Олександр Григорович; Mezhov, Oleksandr H. (Рівненський державний гуманітарний університет, 2010)
У статті проведено системне дослідження орудного відмінка як основного морфологічного варіанта інструментальних синтаксем сучасної української літературної мови у зв’язку з семантичними і валентними типами предикатів. Описано семантичні варіанти орудного в елементарних та неелементарних простих реченнях, його лексичне наповнення. Визначено способи ускладнення інструментальної семантики орудного іншими значеннями. In the article system research of instrumental case is conducted as a basic morphological variant of instrumental sintaxem modern literary Ukrainian on material of texts in connection with the semantic and valency types of predicates. The semantic variants of instrumental are described in the elementary and unelementary simple sentences, his lexical filling. The methods of complication of instrumental semantics of instrumental are definite by other values.
Instrumental case how the basic morphological variant of instrumental sintaxema
Keywords: інструментальна синтаксема; знаряддя і засіб дії; предикат; орудний відмінок; instrumental case; predicate; instrument and mean of action; instrumental sintaxema