Психологічна реабілітація дітей із вадами слуху засобами рекреаційно-туристичної діяльності - Жирак, Л.; Zhyrak, L. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Статтю присвячено вивченню впливу рекреаційно-туристичних заходів на психоемоційний стан дитини з вадами слуху. Викладено результати дослідження психологічного тестування внутрішньоемоційного стану дітей із вадами слуху за допомогою тесту Люшера до й після проведення туристичних заходів, визначено роль і місце активного туризму в процесі психологічної реабілітації дітей із вадами слуху. Перед початком рек-реаційно-туристичних заходів для дітей зі слуховими порушеннями характерні нервово-емоційне напруження, замкнутість, тривога, прояви пасивності, занижена самооцінка, душевний неспокій. Після занять рекреа¬цій¬но-туристичною діяльністю спостерігалося поступове покращення основних психофізичних функцій організму дитини, активізується увага, образне мислення, уява, діти стають відкритішими до нових контактів та вра-жень. Установлено, що досягнення максимального ефекту можливе при повторюваності таких заходів, оскільки позитивні враження від попередніх подорожей стають активною мотивацією до участі в наступних. Організація рекреаційно-туристичних занять повинна поєднювати активне пересування з пізнавальними, краєзнавчими та розважальними заходами, що сприяє гармонійному психофізичному розвитку дитини із слухо¬вими порушеннями. The article deals with the study of influence of tourist-recreational measures on the psychologically-emotional state of child with hearing defects. The results of psychological research into the inwardly-emotional state of children with hearing defects by means of Lusher’s test before and after realization of tourist measures are expounded, the role and place of active tourism in the process of psychological rehabilitation of children with hearing defects are determined. Nervously-emotional tensity, unsociablity, alarm, displays of passivity, understated self-appreciation, heartfelt anxiety are characteristic for children with hearing defects before the beginning of recreational-tourist measures. After carrying on recreational-tourist activity there was a gradual improvement of basic psycho-physical functions of the child’s organizm, activization of attention, figurative thinking, imagination, children become more open to the new contacts and impressions. It is set that the achievement of maximal effect is possible at repetition of such measures, as the positive impressions from previous trips become active motivation to participating in the following. Organization of recreational-tourist employments must combine active movement with cognitive, regional and entertaining measures that assists to harmonious psycho-physical development of child with hearing defects.
Psychological Rehabilitation of Children With Hearing Defects by Means of Recreational-Tourist Activity
Keywords: психоемоційний стан; психологічна реабілітація; діти зі слуховими порушеннями; рекреа¬ційно-туристична діяльність; psychologically-emotional state; psychological rehabilitation; children with hearing defects; recreation-tourist activity