Формування археологічної збірки Волинського музею у 1930-ті рр. (за матеріалами періодичних видань) - Верба, Тарас Володимирович; Янішевський, Сергій Сергійович (My University, 2022)
Важливою складовою культурного життя міжвоєнної Польщі були музеї. Підтвердженням цьому є кількість згадок про їх діяльність не лише у наукових збірниках, а й у періодичній пресі. Автори публікацій висвітлювали новини музейних установ, описували експозиції та виставки. Часто інформація стосувалася особливостей наповнення музейних фондів. Виявлення та аналіз відомостей з періодичної преси Польщі дозволив детально простежити процес формування археологічної збірки Волинського музею, історія якої вивчена недостатньо. Уведення в науковий обіг нових свідчень дозволило отримати більш повну картину щодо особливостей та шляхів формування збірки та висвітлити її тогочасний стан. Дослідження актуалізовано втратою частини облікової документації Волинського музею та речового фонду археологічної збірки у роки Другої світової війни. Мета статті – проаналізувати матеріали періодичної преси 1930-х рр. та простежити процеси комплектування археологічної збірки Волинського музею артефактами. В ході дослідження було визначено, що основними періодичними виданнями, які у 1930-х рр. висвітлювали процеси формування археологічної збірки Волинського музею, були «Wolyn», «Illustrowany Kurier Codzienny» та «Kurier literacko-naukowy». Загалом аналіз публікацій згаданих періодичних видань дозволяє стверджувати, що процес комплектування археологічних фондів Волинського музею був динамічним, викликав зацікавлення громадськості, яка активно долучалася до збереження культурної спадщини краю. Самі музейники, особливо директор установи Я. Фіцке, вміло використовували пресу для популяризації археологічної спадщини та привернення уваги до потреб музею. Я. Фіцке у популярній формі подавав інформацію про важливі археологічні відкриття, цінні артефакти та їх історичну значимість, що позитивно впливало на розвиток музею
Keywords: Волинський музей; міжвоєнний період; археологія; Я. Фіцке; музейні фонди; 069.4(477.82)"193"