Особливості довкілля монастирів Волинської області - Смілий, Павло Миколайович; Залеський, Іван Іванович; Зузук, Федір Васильович; Smilyi, Pavlo M.; Zaleskyi, Ivan I.; Zuzuk, Fedir V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Православні монастирі Волинської області здебільшого були засновані в X-XVII ст. Зараз їх функціонує 16. Найщільніше монастирі розташовані у басейні р. Луга правої притоки Західного Бугу та в басейні Стира правої притоки р. Прип’ять. Басейн р. Луга на час заснування Зимненського монастиря був на межі із християнським світом, тому власне сюди прийшли перші монахи-місіонери із Моравії ще до прийняття Київською Руссю християнства. Це засвідчує значна їх кількість, що відзначається тут до сьогодні. Однією із головних потреб монастирів була питна вода, тому їх розташування тісно пов’язано із гідрогеологічними особливостями місцевостей їх заснування. Найдревніший Зимненський монастир користувався водами джерел, що витікали на стику лесових утворень та верхньокрейдових водоносних горизонтів. Загалом, всі монастирі, що розташовані на Волинській лесо-вій височині, користуються водами водоносного горизонту верхньої крейди. Монастирі, засновані на Волинському Поліссі, користувалися і користуються грунтовими водами четвертинних відкладів, зокрема перших надзаплавних терас, а, коли вони розташовані на кінцево-моренних відкладах, то джерелами, пов’язаними із цими ж утвореннями.

Orthodox monasteries Volyn region were mostly laid in the X-XVII century. Now their functioning 16. In general, the most densely they are placed in the basin river Luga, right tributaries of the river Western Bug, and in the river basin Styr, right tributary of the river Pripyat. Basin river Luga at the base Zymne Monastery was on the border with the Christian world, so this is where the first monks arrived missionaries from Moravia before the adoption of Kievan Rus´ Christianity. This is confirmed by the sufficient amount currently available. One of the necessities of existence the monastery was drinking water, so their position is closely tied with the hydrogeological characteristics of their base areas. The oldest Zimnensky monastery enjoyed water sources arising at the junction of Loess formations and Upper Cretaceous aquifers. In general, all the monasteries located on the Volyn loess highland are waters of the aquifer of the Upper Cretaceous. Monasteries located on Volyn Polesie, used and enjoyed by soil waters of Quaternary deposits, in particular the first terrace, and when they are on the terminal moraine sediments, while the sources of these formations.
The Peculiarities of the environment monasteries Volyn region
Роботу виконано на кафедрі географії СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: Волинська область; монастирі; Волинська лесова височина; Волинське Полісся; верхньокрейдовий водоносний горизонт; четвертинні грунтові води; Volyn Region; Monasteries; Volyn loess highland; Volyn Polesie; Upper Cretaceous aquifer; Quaternary soil water