Філософські проблеми переформатування сімейного виховання - Коник, Руслан; Протоієрей Михаїл (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
В статті розкрито проблему розуміння підлітковості через сприйняття дорослого, особливо батьків. Автор намагається проаналізувати зміни, які відбуваються в підлітковому віці дитини в площині фізіології, психології і релігійного сприйняття. Формування особистості дитини в підлітковому віці глибоко залежить від прийнятті цих змін самою сімейною системою відносин. Розуміння і прийняття дитини батьками формують подальший розвиток як самого юнака, так сприйняття ним навколишнього середовища, вміння орієнтуватися в новому періоді соціально-рольових відносин в суспільстві. Цей період для сімейної системи виховання є викликом: або ця система преображається, або вона терпить крах.
Keywords: підліток; сімейне виховання; вікові зміни; батьки; сепарація