Озерні сапропелі Північно-Західного регіону України: особливості поширення, ресурси, перспективи використання у бальнеологічній практиці - Ільїна, Ольга Вікторівна (Baltija Publishing, 2024)
Здійснений аналіз ресурсів, особливостей поширення озерних сапропелів Північно-Західного регіону України. У результаті оцінювання встановлено, що на території регіону наявні значні запаси озерного сапропелю 14906,28 тис. т. (Волинська – 65291, 8, Рівненська – 8377,1). Найбільш поширеними на території є сапропелі органо-вапнякового виду – 20679,6 тис. т, органо-залізистого і вапняково-залізистого – 14610,3 тис. т, вапнякового – 11301,4 тис. т, органо-піщанистого (9831,8 тис. т), змішано-водорослевого – 5118,1 тис. т, зоогеново-водорослевого – 4781,1 тис. т, органо-глинистого – 4118,8 тис. т, діатомового – 1172,8 тис. т та глинисто-вапнякового – 1010,9 тис. т. Значно менше ресурсів торф’янистого (982,5 тис. т) та діатомово-глинистого (61,5 тис. т) видів озерних сапропелів. Важливою складовою частиною природних лікувальних ресурсів є озерні сапропелі. Для використання у грязелікуванні найкраще підходять сапропелі органічного та органо-силікатного класів. У результаті оцінки, втановлено, що у регіоні наявні значні перспективні для бальнеологічного використання ресурси сапропелю (24893,8 тис. т).
Keywords: сапропель; озерні відклади; ресурси; бальнеологічна практика; Північно-Західний регіон України