Прислівники-архаїзми в українських підляських говірках - Громик, Юрій Васильович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі УКраїнки., 2014)
Проаналізовано архаїчні структури прислівників, що зафіксовані автором у підляських говірках української мови. Зауважено, що підляські говірки нині один із небагатьох українських ареалів збереження та активного функціонування цих слов’янських архаїзмів. Структура та семантика аналізованих прислівників не зазнали істотних змін, а морфологічне оформлення і семантичний розвиток відбувалися в умовах відносної ізольованості ареалу від решти українського мовного континууму. The article deals with the analysis of the adverbs archaic structures which were recorded in Pidliashshia’s dialects of the Ukrainian language. The Pidliashshia’s dialects are noted to be one of the few Ukrainian areas of preservation and active functioning of Slavic archaisms. The structure and semantics of the analyzed dialects haven’t undergone significant changes and morphological processing and semantic development have occurred in relative isolation from the rest of the Ukrainian language continuum.
Keywords: підляські говірки; ареал; прислівник; архаїзм; лексичне значення; Pidliashshia’s dialects; area; adverb; archaism; lexical meaning