Категорії «модус» і «модальність» у лінгвістичних дослідженнях - Застровська, Софія Олександрівна; Найдюк, Оксана Василівна; Zastrovska, S. O.; Naidiuk, O. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У роботі розглянуто суперечливі питання категорій «модус» і «модальність». Систематизовано різні дум¬ки щодо їхнього розуміння та ієрархічного зв’язку. Запропоновано трактування взаємозв’язку цих категорій на основі двох різних значень лексеми «модус». Уточнено поняття актуалізацій, кваліфікаційних і соціальних категорій модусу. Розкрито можливості вираження цих категорій мовними засобами, які об’єднуються у функціонально-семантичне поле модальності. The article deals with problematic questions of the linguistic categories «modus» and «modality». Different points of view on their understanding and hierarchical relations are systematized. Correlation of these categories is investigated on the basis of two different meanings of the lexeme «modus».
The Categories «Modus» and «Modality» in the Linguistic Investigations
Keywords: об’єктивна модальність; objective modality; суб’єктивна модальність; subjective modality; аксіологічна оцінка; emotional evaluation