Extracurricular Educational Work as Factor of Professional and Personal Formation of Future Experts. - Смалько, Оксана; Smalko, Oksana (My University, 2014)
У статті аналізується сутність та компоненти позааудиторної виховної роботи у вищому навчальному закладі. Позааудиторну виховну роботу розуміють як систему виховних заходів, спрямованих на виховання високорозвиненої особистості майбутнього фахівця зі сформованою особистісною моральною культурою, творчим мисленням, відповідальністю, різнобічними інтересами і настійними прагненнями їх задоволення та дієвою конкурентоспроможністю. Акцентовано увагу на тому, що позааудиторна виховна робота є системою, що поєднує в собі такі компоненти: мету, зміст, методи, засоби, форми, принципи, які взаємозв’язані і взаємо-зумовлені між собою. Визначено, що метою виховної роботи у вищому навчальному закладі є підготовка сту-дентів до виконання рольового репертуару (громадянина, патріота, професіонала, сім’янина, носія культури), який необхідний для життя в суспільстві.В статье анализируются сущность и структура внеаудиторной воспита-тельной работы в высшем учебном заведении. Внеаудиторная воспитательная работа характеризуется как система воспитательных мероприятий, направленных на воспитание высокоразвитой личности будущего спе-циалиста со сформированной личностной нравственной культурой, творческим мышлением, ответствен-ностью, разносторонними интересами и настоятельными стремлениями их удовлетворения и действенной кон-курентоспособностью. Акцентировано внимание на том, что внеаудиторная воспитательная работа является системой, сочетающей в себе следующие компоненты: цель, содержание, методы, средства, формы, принципы, которые взаимосвязаны и взаимообусловлены между собой. Определено, что целью воспитательной работы в высшем учебном заведении является подготовка студентов к выполнению ролевого репертуара (гражданина, патриота, профессионала, семьянина, носителя культуры), который необходим для жизни в обществе.In article the essence and structure of extracurricular educational work at a higher educational institution is analyzed. Extracurricular educational work is understood as system of the educational actions directed on education of the advanced identity of future expert on developed personal moral culture, creative thinking, responsibility, versatile interests and insistent aspirations of their satisfaction and effective competitiveness. The attention that extracurricular educational work is the system combining the following components is focused: the purpose, the contents, methods, means, forms, the principles which are interconnected and interdependent among them. It is defined that the purpose of educational work at a higher educational institution is training of students for performance of role repertory (the citizen, the patriot of the professional, the family man, the culture carrier) which is necessary for life in society.
Позааудиторна виховна робота як чинник професійно-особистісного становлення майбутніх фахівців
Keywords: позааудиторна робота, виховна робота, позааудиторна виховна робота, мета, завдання, зміст, форми, методи позааудиторної виховної роботи у вищому навчальному закладі; внеаудиторная работа, воспитательная работа, внеаудиторная воспитательная работа, цель, задачи, содержание, формы, методы внеаудиторной воспитательной работы в высшем учебном заведении.; extracurricular work, educational work, extracurricular educational work, the purpose, means, the contents, forms, methods of extracurricular educational work at a higher educational institution