Застосування новітніх підходів для розвитку творчих здібностей учнів на уроках інформатики - Сидорчук, Іванна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У кваліфікаційній роботі актуалізовано зміст феноменів «творчість», «творчі здібності», основні теорії щодо їх вивчення, а також – структуру, значення та функції у різних сферах життєдіяльності суспільства та особистості. Досліджено новітні підходи розвитку творчих здібностей здобувачів загальної середньої освіти на уроках інформатики, при цьому увагу зосереджено на інтерактивному навчанні як ефективному засобі формування і розвитку творчих здібностей учнів на уроках інформатики. Актуалізовано зміст інтерактивного навчання, його базових понять, методичні особливості використання при вивченні інформатичної освітньої галузі. Досліджено особливості групової (командної) роботи на уроках інформатики у розвитку творчості та виділено педагогічні умови їх використання для ефективного розвитку творчих здібностей. Експериментально доведено ефективність методики використання новітніх підходів для розвитку творчих здібностей учнів на уроках інформатики, на основі отриманих результатів було сформульовано відповідні методичні рекомендації. Окреслено перспективу подальших наукових досліджень.
Keywords: творчі здібності; розвиток творчих здібностей; методика інформатики; новітні підходи розвитку творчих здібностей учнів; розвиток творчих здібностей на уроках інформатики