Соціологічні дослідження релігії та релігійного простору - Коструба, Наталія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Програма навчальної дисципліни «Соціологічне дослідження релігії та релігійного простору» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра, спеціальності 054 Соціологія освітньої програми Соціологія. Навчальний курс «Соціологічне дослідження релігії та релігійного простору» фокусує увагу студентів-соціологів на особливостях розвитку релігії як одного із соціальних інститутів суспільства та його взаємодії з іншими соціальними системами. У курсі пропонується розглянути основні тенденції розвитку соціологічних підходів до вивчення релігії як соціокультурного феномену, розкрити структуру та функції релігії як соціального інституту, особливості інституціалізації та функціонування релігійних інститутів та організацій, зміст та різновиди релігійної поведінки, порівняти особливості становлення соціології релігії в Україні та країнах Заходу. Особлива увага присвячена аналізу сучасної релігійної ситуації у світі та її значення для подальшого соціокультурного розвитку людської цивілізації. Порівняльна характеристика творчої спадщини суспільствознавців різних часів дасть змогу висвітлити основні наукові підходи до вивчення релігії та простежити їх вплив на формування сучасного соціологічного визначення її сутності.
Keywords: соціологія; релігія; дослідження