Берестейська церковна унія 1596 р.: волинський контекст - Романович, Сергій Степанович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджується становище церковного життя на Волині в складі Речі Посполитої, роль волинських владик у становленні ідеї об’єднання церков та ставлення шляхти до унії. Кваліфікаційна робота складається зі вступу, 4 розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Здійснено історіографічний огляд літератури. Охарактеризовано джерельну базу та методологічні засади. У роботі проаналізовано становище Православної церкви наприкінці XVI ст., визначено причини інституційної кризи та роль волинського єпископату в ініціюванні Берестейської унії. Досліджено перебіг двох церковних соборів у Бересті 1596 року, їхні особливості та наслідки. Окреслено неоднозначну реакцію на Берестейську унію з боку волинської шляхти, духовенства та селян. Розроблено методичні рекомендації щодо вивчення теми на уроках історії України. Магістерська робота містить корисну інформацію для фахівців у галузі історії та середньої освіти.
Keywords: українське (руське) православ’я; церковно-релігійна полеміка; Київська митрополія; криза православної церкви; Кирило Терлецький; волинська шляхта; іпатій Потій; Берестейська унія; собори