Оцінка ступеня використання типологічного потенціалу насаджень сосни звичайної в умовах B4 Граддівського лісництва філії «Колківське лісове господарство» ДП «Ліси України» - Омелянчук, Олександр Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Складність природи та різноманітність лісів зумовлюють необхідність їх розподілу на більш або менш однорідні категорії, тобто типи лісу. Такий розподіл необхідний для практики лісового господарства, пізнання законів життя лісу і має загальнонаукове зацікавлення. Сучасне лісове господарство висуває великі вимоги до лісової типології, яка покликана дати природно-історичні засади для проектування та здійснення лісівничих, лісокультурних та лісомеліоративних заходів. У зв’язку з цим актуальним завданням сьогодення є кваліфікована об’єктивна лісівнича оцінка типів лісу на підставі визначення фактичної і потенційної (максимальної) продуктивності деревостанів у розрізі вікових груп для обґрунтування заходів щодо раціонального ведення лісового господарства. У першому розділі наводяться загальне поняття про лісову типологію та дослідження продуктивності деревостанів в Україні. Другий розділ містить характеристику об’єкта дослідження, а також основні положення методики досліджень та природно-кліматичні умови регіону досліджень. Третій розділ містить аналіз лісорослинних умов Граддівського лісництва та визначення типологічного потенціалу насаджень сосни звичайної в умовах сирого субору Граддівського лісництва. Четвертий розділ висвітлює стан охорони праці та пожежної безпеки у філії «Колківське лісове господарство». Робота виконана на 40 сторінках друкованого тексту, містить 15 таблиць, проілюстрована 7 рисунками. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (30 джерел).
Keywords: типологічний потенціал; насадження сосни