Формування бойових підрозділів українських націоналістів та УПА на Волині у 1942–1943 роках - Ленартович, Олег Юрійович; Lenartovych, Oleh Yu. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2010)
В статті аналізуються причини та процес переходу українських націоналістів до збройної боротьби проти фашистського окупаційного режиму. Визначається роль мельниківської та бандерівської організації у розгортанні Руху опору на Волині. Висвітлюється питання формування збройних підрозділів ОУН (ОУН-б, ОУН-м), Фронту української революції (під керівництвом Т. Басюка “Яворенка”) та УПА в регіоні у 1942-1943 рр. Визначено структуру, кількісний склад, тактику та стратегію боротьби цих формувань.

In the article reasons and process of transition of the Ukrainian nationalists are analysed to the armed fight against the fascist of occupation mode. The role of OUN-m and OUN-b organizations is determined in development of Ruh of resistance on Volini. The question of forming of the armed subsections of ОUN (OUN-b, OUN-m), Front of Ukrainian revolution (under the direction of T. Basuka “Yavorenko”) and UPA lights up in a region in 1942-1943 Certainly structure, quantitative composition, tactic and strategy of fight of these formings.
Forming of Battle Subsections of the Ukrainian Nationalists and UPA is on Volyn in 1942–1943 years
Keywords: ОУН; УПА; ФУР; Крайовий провід; Волинь; державність; окупація; OUN; UPA; FUR; Regional wire; Volin'; state system; occupation