ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ НА ХАРЧОВУ ПОВЕДІНКУ КОРИСТУВАЧІВ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ - Шеремета, Сергій (My University, 2024)
Мета: здійснити дослідження впливу соціальних мереж на харчову поведінку користувачів соціальних мереж із подальшим аналізом факторів, що впливають на зміни харчової поведінки через соціальні мережі. Методи. Було здійснено емпіричне дослідження із використанням порівняльного аналізу. Вибірка склала 50 респондентів. із використанням попередньої анкети респондента, Нідерландського опитувальника харчової поведінки (DEBQ), Шкала інтуїтивного харчування – 2 (IES-2 T. Tylka) в адаптації Ящишиної Ю., Фатєєвої М., Комфортний спосіб медіакомунікації І. Підгірної, шкали Селфетісу та Кіберкомунікативної адикції «Тест-опитувальник на виявлення кіберадикції» (ТОК) Асєєва Ю. О., Аймедов К. В. Результати. Досліджено, що групи респондентів можуть мати однакові показники використання соціальних мереж та їхні середні значення опитувальників харчової поведінки є часто досить різними та можуть вказувати на схильності або ж відсутність порушень харчової поведінки. Групи респондентів, що бажають змінити свою фігуру та звертають увагу на фото інших людей в соціальних мережах схильні до більшого обмеження себе та схильності до емоціогенного порушення харчової поведінки. Відповідно до цього важливо не лише вимірювати кількість затрачуваного часу, а й аналізувати як соціальні мережі використовують самі ж користувачі. Висновки. За результатами дослідження виявлено, що показники шкал порушень харчової поведінки та інтуїтивності харчування можуть вказувати за вихід показника норми або ж свідчать про негативний вплив на особистість в різних групах досліджуваних (чоловіки, бажання схуднути, звертання уваги на фото і т.п.). Проте складно стверджувати, що саме затрачуваний час на використання соціальних мереж здійснює негативний вплив на особистість та її харчову поведінку. Відповідно до цього важливо не лише вимірювати кількість затрачуваного часу, а й аналізувати як соціальні мережі використовують самі ж користувачі. Порівняння користувачів, що спостерігають за групами схуднення та фітнес контентом із загальною групою користувачів соціальних мереж дають більш чіткі дані про власне вплив соціальних мереж на особистість.

Purpose. To study the impact of social media on users' eating behavior, followed by an analysis of the factors that mediate this impact. Methods. An empirical study was conducted using comparative and correlation analysis. The sample consisted of 50 respondents using a preliminary questionnaire, the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), the Intuitive Eating Scale - 2 (IES-2 by T. Tylka) in the adaptation of Yashchyshina Yu, Fateeva M., Comfortable way of media communication by I. Pidhirna, Self-efficacy scale and Cyber addiction "Cyber Addiction Test Questionnaire" (TQ) by Y. Aseyeva, K. Aymedov. Results. It has been shown that groups of respondents may have the same indicators of social media use and their average values of eating behavior questionnaires are often different and may indicate a tendency or absence of eating disorders. Groups of respondents who want to change their body shape and pay attention to other people's photos on social networks are more likely to limit themselves and to be prone to emotional eating disorders. Conclusion. The study found that the scores of the eating disorders and intuitive eating scales may indicate an abnormal value or indicate a negative impact on the personality in different groups of subjects (men, desire to lose weight, attention to photos, etc.). However, it is difficult to argue that it is the time spent on social media that has a negative impact on a person and their eating behavior. Accordingly, it is important not only to measure the amount of time spent, but also to analyze how social media is used by the users themselves. Comparing users who follow weight loss groups and fitness content with the general group of social media users provides clearer data on the actual impact of social media on the individual.
A study of the impact of social media on the eating behavior of users
Keywords: порушення харчової поведінки; схуднення; соціальні мережі