Оніми Дрогобиччини: лінгвокультурологічний аспект - Федурко, Марія; Котович, Віра; Fedurko, M.U.; Kotovich, V.V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті проаналізовано власні особові назви, що репрезентують собою символічні онімні лінгвокультуреми Дрогобиччини. До них віднесено ойконіми Дрогобич,Нагуєвичі, Борислав та антропоніми Іван Франко, Юрій Дрогобич (Котермак). Розглянуто перекази та легенди про походження ойконімів, побудовані на народноетимологічних засадах, обґрунтовано наукові версії їх утворення. Підтверджено теорію про відантропонімне походження ойконімів Дрогобич, Борислав (посесиви на -*jь від слов’янських автохтонних імен-композитів, відповідно, *Дорогобитъ та Бориславъ), Нагу[о]євичі (відпатронімне утворення на -овичі від власної особової назви Нагой). Проаналізовано генезу та значення антропонімів. Окреслено етимологію прізвища Франко, визначено мотив, що послужив для іменування Юрія Дрогобича. Доведено, що власна особова назва – вагомий показник культури народу, а досліджувані оніми концентрують у собі лінгвістичну (ономастичну), культурологічну, історичну, етнографічну інформацію про Дрогобицький край.In the article the own personal names that represent a symbolic onimni linhvokulturemy Drohobych. There are oykonims Drohobych, Nahuyevychi, Borislav and anthroponyms Ivan Franko, Yuriy (Kotermak). Considered retelling and legends about the origin oykonimiv built on narodnoetymolohichnyh principles grounded scientific version of their education. Confirmed the theory about the origin vidantroponimne oykonims Drohobych, Borislav (posesyvy on - * jь of Slavic indigenous names composites, respectively, and Dorohobytъ Boryslavъ). Nagu[о] yevychi (vidantroponimni formation on -ovychi from their own personal names Nagoya). Analyzed the the genesis and meaning anthroponyms. It was found etymology of the names of Franco, defined the motive, which served for naming Yuri Drohobych. Proved that own personal file name - important indicator of culture of the people studied onyms concentrated in a linguistic (onomastic), cultural, historical, ethnographic information about Drohobych region.
Onims Drohobych: linguistic and cultural aspects
Keywords: лінгвокультурологія; linguistic and cultural; ономастика; ойконім; антропонім; Дрогобиччина; onomastics; onim; oykonim; anthroponym; Drohobych region; онім