Морфофункціональні особливості студентів із плоскою спиною в процесі фізичного виховання - Випасняк, Ігор Петрович; Шанковський, Андрій Зіновійович; Лещак, Олександр Миколайович; Vypasniak, Ihor; Shankovskyi, Andriy; Leshchak, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
У статті висвітлено стан питання стану біогеометричного профілю постави та фізичної підготовленості студентів із плоскою спиною в процесі фізичного виховання. Аналіз науково-методичної літератури, інтернет-джерел засвідчив, що в практичному й теоретичному плані виникла проблема адаптації людини до різних впливів, що викликають зміни в організмі. З усього розмаїття спектра виявлених захворювань у сучасних студентів порушення постави є одними з найбільш поширених. Установлено, що кількість студентів із плоскою спиною склала на 1 курсі 9,6 %, 2-му – 8,3 %, 3-му – 5,2 %, 4-му – 7,4 %. Виявлено, що результати дослідження рівня прояву силової витривалості м’язів тулуба студентів із плоскою спиною засвідчили більш виражену тенденцію змін у бік погіршення середніх значень цього показника від молодших курсів до старших. Установлено, що студенти 4 курсу із середнім рівнем стану біогеометричного профілю постави мали нижчі за середні значення в прояві силової витривалості м’язів тулуба та гнучкості хребетного стовпа, рухливості тазостегнових суглобів й еластичності підколінних сухожиль, ніж студенти 1 курсу. На важливості наукового пошуку різних інноваційних підходів до організації профілактично-оздоровчих та корекційних заходів у процесі фізичного виховання студентів із порушеннями постави наголошують багато вчених. Перспективи подальших досліджень будуть пов’язані з розробкою концепції профілактики й корекції функціональних порушень опорно-рухового апарату в студентів у процесі фізичного виховання. The article deals with the biogeometric profile of a posture and physical preparedness of students with a flat back in the process of physical education. The analysis of scientific and methodological literature, Internet sources showed that in practical and theoretical terms the problem arose of adapting a person to various influences that cause changes in the human body. Of all the diversity of the diagnosed modern students’ diseases the violations of posture are the most common. It was found out that the number of students with flat back was the following: the first year of study – 9,6 %, the second year of study – 8,3 %, the third year of study – 5,2 %, the fourth year of study – 7,4 %. It has been revealed that studies of the level of exercise endurance of the torso muscle of students with a flat back showed a more pronounced tendency toward changes in the average values of this index from freshmen to the older students. It was found out that the fourth-year students with an average level of biogeometric profile of posture had lower average values in manifestation of strength endurance of the muscles of the trunk and flexibility of the spinal column, hip joint mobility and hamstring elasticity as compared to the1st-year students. The importance of scientific search for various innovative approaches to the organization of preventive and curative and corrective measures in the process of physical education of students with impaired posture is noted by many scientists. Prospects for further research will be related to the development of the concept of prevention and correction of functional disorders of the musculoskeletal system of students in the process of physical education.
Morphofunctional Features of Students with a Flat Back in the Process of Physical Education
Keywords: фізичне виховання; студенти; плоска спина; біогеометричний профіль; фізична підготовленість; physical education; students; flat back; biogeometric profile; physical readiness