Психологічні особливості благополуччя молоді в умовах соціальної напруженості - Подзідзей, Софія Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження полягає у теоретико-методологічному обґрунтуванні та емпіричному дослідженні психологічних особливостей проявів мовленнєвої тривожності у студентів в процесі їх навчальної діяльності. У першому розділі розглянуто теоретико-методологічні засади вивчення психологічних особливостей мовленнєвої тривожності у навчальній діяльності студентів. У другому розділі розроблено програму емпіричного дослідження та описаний методичний інструментарій, який використовувався для діагностики особливостей прояву мовленнєвої тривожності у студентів в процесі навчальної діяльності. Здійснено аналіз емпіричних даних вибірки. У третьому розділі обґрунтовано методичні засади практичної роботи та розроблено програму соціально-психологічного тренінгу щодо формування контролю за мовленнєвими проявам студентів. За результатами проведеного аналізу теоретико-емпіричного дослідження зроблено висновки. Практична значущість одержаних результатів полягає в тому, що результати дослідження можуть бути використані в діяльності практичних психологів щодо корекції проявів мовленнєвої тривожності у навчальній діяльності студентів.
Keywords: психологічне благополуччя; соціально-психологічний тренінг; соціальна напруженість; тривожність; відновлюваність