Історія України на телебаченні - Муха, Валерія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі висвітлено розвиток історії України на телебаченні, починаючи з радянських часів до сьогодення. Магістерська робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел. У вступі визначається актуальність теми, об’єкт і предмет дослідження та завдання дослідження. Об’єктом дослідження є розвиток телебачення у ХХ – на початку ХХІ століття. Предметом дослідження – історія України на телебаченні. Метою дослідження є вивчення представленості історії України на телебаченні. В першому розділі представлено історіографічний та джерельний огляди зазначеної проблеми. У другому розділі подано розвиток українського телебачення в період Радянського Союзу та після здобуття незалежності. У третьому розділі досліджено розвиток тематики історії України у сфері кінематографу. Окрім того, подано результати анкетування студентів неісторичних спеціальностей щодо визначення популярності різних джерел історичних знань на сучасному етапі. У четвертому розділі проаналізовано для порівняння специфіку американського історичного телебачення. Визначено значну кількість тематичного матеріалу, яка переважно торкається таких важливих для історичної обізнаності населення тематик, як рабство та війна. За результатами роботи сформовано висновки. Історія українського телебачення є свідченням здатності медіа впливати на національну свідомість, оскільки досі залишається вагомим джерелом знань. Еволюція історичних програм на українському телебаченні відображає постійний шлях країни до самопізнання та формування ідентичності. Разом з тим, досі існують проблеми, вирішення яких може бути віднайдене шляхом вивчення іноземного досвіду.
Keywords: телебачення; американське телебачення; історичні телепередачі; кінематограф; опитування