Морфометричні ознаки Oxycoccus palustris Pers. у болотних та лісоболотних фітоценозах Українського Полісся - Шерстюк, Марина; Sherstuk, Maryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Охарактеризовано величини 14 статичних метричних та шести статичних алометричних морфопараметрів рослин Oxycoccus palustris Pers. у чотирьох фітоценозах Українського Полісся. Показано, що особини з різних рослинних угруповань статистично достовірно відрізняються між собою величинами майже всіх розмірних показників. Установлено, що значення більшості статичних метричних морфопараметрів у рослин Oxycoccus palustris зростають у такій послідовності екоряду фітоценозів: Betuleto (pubescentis)–Pinetum (sylvestris) vaccinioso (myrtilli)–sphagnosum (cuspidatі) Betuleto (pubescentis)–Pinetum (sylvestris) eriophoroso (vaginati)– sphagnosum (cuspidatі) Pinetum (sylvestris) sphagnosum (cuspidatі) Sphagnetum (cuspidatі) eriophorosum (vaginati). Доведено, що в кожному фітоценозі формуються особини зі специфічною морфоструктурою. Для досліджуваних угруповань визначено характерні морфоознаки рослин Oxycoccus palustris та побудовано їхні морофограми. Has been characterized the magnitude of the 14 static metric and six static alometric indices of morphological parameters of the plant Oxycoccus palustris Pers. in the four phytocenoses within Ukrainian Polissya. Has been shown that individuals from different phytocenoses significantly differ in the values of the absolute majority of size indicators. It is established that the value of static metric morphoparameters Oxycoccus palustris plants grow in the order an ecological series plant communities: Betuleto (pubescentis)–Pinetum (sylvestris) vaccinioso (myrtilli)–sphagnosum (cuspidatі) Betuleto (pubescentis)–Pinetum (sylvestris) eriophoroso (vaginati)– sphagnosum (cuspidatі) Pinetum (sylvestris) sphagnosum (cuspidatі) Sphagnetum (cuspidatі) eriophorosum (vaginati). Each phytocenosis formed individuals with a specific morphostructures. For the studied communities has been identified specific morfocharacters of Oxycoccus palustris plants and constructed their morfohrams.
Morphometric Parameters Oxycoccus palustris Pers. in Palustre and Palustre Forest Phytocenoses of Ukrainian Polissya
Keywords: Oxycoccus palustris Pers; Українське Полісся; модельні особини; морфометричний аналіз; ценопопуляції; автохтонні дендросозофіти; autochthonous dendrosozofits; Ukrainian Polissya; model individuals; morphometric analysis; coenopopulations