Психологічні засади формування готовності студентської молоді до створення сім’ї - Миронюк, Олександра Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження психологічна готовність молоді до шлюбу та сім’ї, психологічна непідготовленість часто стає причиною труднощів у сімейному житті молодих людей. У першому розділі описано особливості підготовки молоді до сімейного життя та створення сім’ї. Сім’ю можна визначити як «соціальний інститут», тобто стійку систему взаємозв’язків між людьми, де відбувається значна частина їхнього повсякденного життя. У другому розділі представлено емпіричне дослідження, де результати показують, що молодь в сучасному світі має досить зрілі та усвідомлені уявлення про шлюб та сімейне життя. Вони прагнуть до створення міцних та щасливих стосунків, заснованих на любові, взаємоповазі та відповідальності. Водночас, важливо зазначити, що рівень психологічної готовності до шлюбу та ставлення до різних аспектів сімейного життя у кожної людини може бути іншим. Консультативно-тренінгова програма шляхів оптимізації психологічної готовності студентської молоді до шлюбу розроблена та описана у третьому розділі кваліфікаційної роботи. Перспективою нашого дослідження вбачаємо подальший аналіз зв’язку із феноменом психологічної готовності до шлюбу та категорією домінуючого гендеру, проведення кореляційного аналізу та використання отриманих результатів у створенні програми психологічної готовності до виконання ролі чоловіка та дружини. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми.
Keywords: психологічна готовність; шлюб; материнство; сім’я; сучасна жінка; подружні взаємини; молодь