Сепаратизація як прояв актуалізуючого типу синтаксису (на матеріалі сучасної французької мови) - Станіслав, Ольга Вадимівна; Stanislav, Olha V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Наукова розвідка присвячена проблемі актуального членування висловлення та такому синтаксичному явищу, як сепаратизація. Авторка стисло аналізує теорію актуального членування в історичному аспекті та з погляду її синтаксико-стилістичних можливостей. Визначено, що актуалізуючому синтаксису властивий відносний аграматизм, порушення структури речення, розчленованість, невідповідність меж речення і висловлення, сегментація, аналітизм і тощо. Установлено, що використання сепаратизованих структур у французькому модерністському тексті – потужний синтаксичний засіб актуалізації висловлення. Доведено, що механізм створення сепаратизованих конструкцій пов’язаний із орієнтацією мовця на потребу посилити, актуалізувати інформативну частину висловлення, оптимізувати вплив на емоційну й інтелектуальну сфери адресата. Дослідження підтвердило, що сепаратизація, як феномен мовленнєвого синтаксису, представляє собою комплексне поліфункціональне явище актуалізуючого типу синтаксису. Окреслено перспективні напрями подальших наукових розвідок у сфері синтаксису. This research deals with the problem of actual division of utterance and such syntactic phenomenon as separation. The author provides a brief analysis of the theory of actual division in historical perspective and in terms of its syntactic and stylistic possibilities. It is established that the actualizing syntax is characterized by relative agrammatism, breach of sentence structure, segmentation, boundary discrepancy of the sentence and the utterance, segmentation, analyticity, and so on. It was found that the use of separated structures in the French modernist text is a powerful tool for actualizing the utterance. It is proved that the mechanism of creation of separated structures is associated with the orientation of the speaker on the needs to improve, update informative part of the utterance, to optimize the impact on the emotional and intellectual spheres of the addressee. The study confirmed that separation, as a phenomenon of spoken syntax, is a complex multifunctional phenomenon of actualizing type of syntax. Besides, perspective lines of further investigation in the area of syntax are determined.
Separation as a Manifestation of Actualizing Type of Syntax (on the Material of Modern French Language)
Keywords: сепаратизовані структури; separated structures; актуалізуючий синтаксис; actualizing syntax; мовленнєвий синтаксис; spoken syntax