Параметри розподілу радіонуклідів у водоймах різного трофічного статусу - Волкова, О. М.; Беляєв, В. В.; Пархоменко, О. О.; Пришляк, С. П.; Volkova, О. N.; Beliaiev, V. V.; Parhomenko, О. O.; Prishlyak, S. P. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті представлено результати досліджень вмісту 137Cs та 90Sr у воді і донних відкладах водойм різного трофічного статусу: Київському водосховищі (евтрофна водойма ); водоймі-охолоджувачі Хмельницької АЕС (мезотрофна водойма); озері Білому (оліготрофна водойма). Визначено радіоємність донних відкладів досліджених водойм. Встановлено, що за рік у донних відкладах оліготрофної водойми акумулюється 9,6 % 90Sr, що надійшов до водойми, та 27,8 % 137Cs . Річна радіоємність донних відкладів мезотрофної водойми становить 6,0 % 90Sr і 30 % 137Cs, евтрофної - 31 і 95 % відповідно. The article presents the results of investigations of content 137Cs and 90Sr in water and sediments of water bodies of different trophic status: Kiev reservoir (eutrophic water body), cooling pond Khmelnitsky NPP (mesotrophic water body), White Lake (oligotrophic water body). Radiocapacity of bottom sediments was determined. Found that for the year in the bottom sediments of the oligotrophic water body accumulates 9.6 % of 90Sr which get into the water body and 27,8 % 137Cs. Annual radiocapacity bottom sediment for mesotrophic lake is 6,0 % 90Sr and 30 % 137Cs, eutrophic - 31 and 95 % respectively.
Parameters of the Distribution of Radionuclides in Water Bodies of Different Trophic Status
Роботу виконано у відділі прісноводної радіоекології Інституту гідробіології НАН України
Keywords: водні екосистеми; радіонукліди; радіоємність; донні відклади; aquatic ecosystems; radionuclides; radiocapacity; bottom sediments