Особливості переходу від авторитаризму до демократії в Іспанії - Романець, Денис Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У Вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено мету та основні завдання дослідження, сформульовано об’єкт і предмет аналізу, окреслено методологічну основу роботи, а також вказано на її практичне значення. Подано інформацію щодо структури дослідження. У Розділі 1 «Теоретико методологічні засади дослідження» проаналізовано основні підходи до дослідження іспанського демократичного транзиту у працях українських та західних науковців. Визначено ключові теоретичні рамки, в яких розглядається цей процес. Також розглянуто основні поняття які використовуються в дипломній роботі, та методи дослідження Розділ 2 «Історичні передумови та особливості демократичного транзиту в Іспанії» присвячений аналізу політичної ситуації напередодні трансформації, причин краху франкістського режиму, а також особливій ролі інституту монархії та особистості короля Хуана Карлоса І в забезпеченні мирного переходу. У Розділі 3 «Особливості та закономірності процесу переходу до демократії в Іспанії» висвітлено основні інституційні зміни, охарактеризовано новий політичний режим, функціонування політичної системи та роль зміни політичної системи в утвердженні демократичних норм і практик. У Висновках підсумовано комплексні наукові підходи до вивчення демократичного транзиту Іспанії, визначено методологічні основи та застосовані порівняльні, історичні й інституційні методи. Розкрито особливості трансформації франкістського режиму, ключову роль монархії та особистості Хуана Карлоса І у мирному переході до демократії. Показано, як зміна політичної системи та формування нового демократичного режиму забезпечили стабільність і розвиток Іспанії як сучасної європейської демократії
Keywords: демократизація; авторитаризм; франкізм; політична трансформація; Іспанія; монархія; Хуан Карлос І; перехід до демократії; політична система; поставторитарний режим