Психолого-педагогічні механізми формування мовленнєвої компетентності у дітей старшого дошкільного віку - Мельник, Ірина Миколаївна; Демковська, Анна Іванівна; Melnyk, Iryna M.; Demkovska, Anna I. (ГО «Київська наукова організація педагогіки та психології», 2018)
Розвиток зв’язного мовлення в дошкільному віці відбувається паралельно з формуванням розумової діяльності, збагаченням життєвого, емоційного та мовленнєвого досвіду, ускладненням форм спілкування. У другій половині третього року життя науковці відзначають наявність „якісного стрибка”. Саме в цей період спостерігаються перші випадки мовленнєвих висловлювань, які свідчать про те, що мовлення малюка вже може бути позаситуативним та позаконтекстним.
Keywords: розвиток звязного мовлення; мовленнєва компетенція; монологічне мовлення