Soil Ecomorphs as a Form of Adaptation to the Conditions of Biogeocenosis - Zadorozhna, Galyna; Задорожна, Галина (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
The spatial variability of the mechanical impedance of ordinary chernozem have been investigated within a regular grid (105 points). Ecomorphic analysis of the vegetation in each cell of the grid has been done. Cluster analysis, conducted on the basis of the statistical data allowed to distribute the existing changes in soil mechanical profiles in three clusters with characteristic for them, relative to the same type of dynamic properties. Environmental separation content of the soil plots on clusters studied using discriminant and variance analyzes. Statistical significance of variations of external properties associated with the spatial heterogeneity within soil plots belonging to different clusters allows them to be meaningfully interpreted and confirms the formation of ecological nature of the identified soil structures-ecomorphs.Досліджено просторову варіабельність твердості чорнозему звичайного за регулярною сіткою (105 точок). Проведено екоморфічний аналіз рослинності. Кластерний аналіз, виконаний на основі отриманих статистичних даних, дав підставу розподілити наявні профілі зміни твердості ґрунту в три кластери з характерною для них відносно однотипною динамікою властивості. Екологічний зміст поділу ділянок ґрунту на кластери вивчено за допомогою дискри- мінантного й дисперсійного аналізу Статистична значимість змін зовнішніх ознак, пов’язаних із просторовою неоднорідністю ґрунтових ділянок, що належать до різних кластерів, уможливлює їх змістовий опис та підтверджує формування екологічного характеру виявлених ґрунтових структур - екоморф.
Ґрунтові екоморфи як форма адаптації до умов біогеоценозу
Keywords: soil penetration resistance; morphological features; environmental factors; твердість ґрунту; морфологічні елементи; екологічні фактори