Феномен віртуальної реальності в контексті сучасної медіакультури - Мазуркевич, Віталій Віталійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена аналізу віртуальної реальності (VR) як інноваційного інструменту для збереження, трансляції та розвитку культурної спадщини. Дослідження спрямоване на вивчення впливу VR на сучасні культурні практики, традиції, а також перспективи інтеграції в культурні стратегії для глобального культурного обміну. У роботі розглянуто теоретичні основи поняття віртуальної реальності та її роль у сучасних культурних теоріях. Проаналізовано можливості VR у створені віртуальної культурної спадщини, розвитку віртуального мистецтва та соціальних спільнот, що впливають на особисту ідентичність. Окрему увагу приділено проблемам доступності, автентичності та етичним викликам, пов'язаним з використанням VR у культурному середовищі. Об’єкт дослідження – процес інтеграції віртуальної реальності у культурне буття через використання VR технологій у мистецтві, збереженні спадщини та соціальних практиках. Предмет дослідження – вплив VR на культурні практики й традиції та перспективи її інтеграції в культурні стратегії з урахуванням проблем і викликів. Наукова новизна роботи полягає у визначенні потенціалу VR як платформи для збереження культурної спадщини та створення нових форм культурної взаємодії. Практична значущість полягає у розробці рекомендацій для культурних організацій щодо інтеграції VR у культурну стратегію, враховуючи аспекти доступності, інклюзивності та автентичності. Результати дослідження можуть бути корисними для культурних установ, дослідників та розробників VR-проєктів, спрямованих на збереження культурної спадщини, створення інноваційного мистецтва та розширення доступу до культурних ресурсів у цифрову епоху.
Keywords: віртуальна реальність; інклюзивність; культурна спадщина; медіакультура; культурні стратегії; інновації; соціальна спільнота