Обліково-аналітичне забезпечення управління кредиторською заборгованістю на підприємстві - Мельник, Дарина Миколаівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджено обліково-аналітичне забезпечення кредиторської заборгованості підприємств в умовах ринкової економіки. Визначено теоретичні основи обліку та аналізу кредиторської заборгованості, її вплив на фінансову стабільність підприємства, а також розглянуто особливості обліку та контролю за різними видами кредиторської заборгованості. Зроблено огляд нормативно-правового забезпечення обліку кредиторської заборгованості, визначено основні методи та прийоми, що використовуються для її визнання, оцінки та обліку. Досліджено принципи організації обліку на різних етапах життєвого циклу кредиторської заборгованості: від виникнення до погашення. Окрему увагу приділено питанням внутрішнього контролю та управління ризиками, пов'язаними з кредиторською заборгованістю, а також виявленню причин виникнення заборгованості та розробці рекомендацій щодо її оптимізації. На основі даних підприємства досліджено порядок формування податкових розрахунків за операціями з кредиторською заборгованістю та проведено аналіз її стану. У роботі вдосконалено підходи щодо організації обліково-аналітичного забезпечення управління кредиторською заборгованістю на підприємстві з метою підвищення ефективності управлінських рішень та забезпечення стабільності фінансового стану підприємства. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному підході до обліково-аналітичного забезпечення кредиторської заборгованості, який враховує специфіку українського ринку та міжнародний досвід у цій сфері. У роботі розроблено проект організації обліку, аудиту, контролю, аналізу, оподаткування розрахунків за кредиторською заборгованістю, а також запропоновано заходи щодо оптимізації податкової політики в частині розрахунків за кредиторською заборгованістю. Практичне значення полягає у впровадженні запропонованих рішень з оптимізації у діяльність підприємства з метою покращення ефективності управлінських рішень на основі аналізу заборгованості підприємства.
Keywords: кредиторська заборгованість; зобов’язання; розрахунки з постачальниками та підрядниками; оптимізація податкових розрахунків; обліково-аналітичне забезпечення розрахунків за кредиторською заборгованістю