Інструментальний аналіз тональних характеристик комплексних висловлень підбадьорювання - Гузерчук, Ольга Олегівна; Guzerchuk O. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті узагальнено результати акустичного аналізу тональних параметрів інтонаційного оформлення комплексних за структурою актів підбадьорювання, реалізованих у двох комунікативно-прагматичних різновидах – емпатійному та раціональному. У ході дослідження, виконання якого здійснювалося на матеріалі англомовного діалогічного дискурсу, було обґрунтовано інваріантні тональні параметри, характерні для емпатійного і раціонального різновидів підбадьорювання. У статті також наведено зіставлення результатів, отриманих методом інструментального аналізу, із висновками аудитивного аналізу. The article covers the results of the acoustic analysis of the tonal parameters of the structurally complex encouragement acts actualized in their two types – empathetic and rational ones. The investigation was carried out on the basis of English dialogic discourse. The results obtained during the auditory analysis were compared to the ones of the acoustic analysis. Apart from that, the invariant model of the empathetic and rational complex encouragement acts realization was established. In the course of the acoustic analysis the following common features of complex encouragement acts were revealed: maximum frequency localization on the nucleus and positive tonal interval at the juncture of pre-terminal part and the nucleus. Their differentiating features were the prevalence of the extra-high tonal maximum and wide frequency range (empathetic type); the dominance of the high tonal maximum and medium frequency range (rational type).
Acoustic Analysis of Tonal Characteristics of Complex Encouragement Acts
Keywords: комплексний акт підбадьорювання; complex encouragement act; емпатійний тип підбадьорювання; empathetic encouragement type; раціональний тип підбадьорювання; rational encouragement type