Тарас Шевченко - духовний лідер нації - Яблонська, Ольга; Yablonska, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглядається значення Т. Шевченка в історії української літератури та нації. Вирізняється роль «Кобзаря» Т. Шевченка в утвердженні національної ідентичності. Міждисциплінарний підхід забезпечує бачення знаковості творчості письменника у процесах національного відродження. Простежено вагомість шевченківської традиції в українській літературі. Специфіка шевченківських урочистостей, зокрема ювілейних святкувань, проаналізована на матеріалі історико-культурного контексту другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Відзначено формування культу письменника на західноукраїнських землях у другій половині ХІХ ст. Доводиться, що життя і творчість Т. Шевченка засвідчують його виняткову авторитетність в українському культурному та політичному просторі й обумовлену цим його історичну місію як духовного лідера нації. Наголошується, що Т. Шевченко, як гімн і прапор, – символ Революції гідності. This paper deals with the value of T. Shevchenko in the history of Ukrainian literature and the nation. It stands out Shevchenko’s «Kobzar» role in the development of national identity. The interdisciplinary approach provides vision significance of the writer's work in the process of national revival. It is traced weight Shevchenko’s tradition in Ukrainian literature. Specificity of Shevchenko’s celebrations, including anniversary celebrations, are analyzed on the materials of the historical and cultural context of the late nineteenth − early twentieth century. It is noted the formation of writer’s cult atWestern Ukrainian in the late nineteenth century. It is proved that the life and works of Taras Shevchenko certify its exceptional credibility in Ukrainian cultural and political space and the consequent its historic mission as the spiritual leader of the nation. It is noted that Shevchenko as the national anthem and flag is symbol of the Revolution dignity.
Taras Shevchenko – the spiritual leader of the nation
Keywords: історія української літератури; національна ідентичність; національне відродження; «Кобзар» Т. Шевченка; шевченківська традиція; шевченківські свята; ювілей; культ Т. Шевченка; history of Ukrainian literature; national identity; national revival; T. Shevchenko’s «Kobzar»; Shevchenko’s tradition; Shevchenko’s holidaies; anniversary; cult of Shevchenko