Специфіка граматичного значення односкладних речень репрезентації - Вітрук, Надія; Vitruk, Nadiya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано засоби вираження граматичних та функційно-семантичних категорій, сукупність яких відбиває специфіку граматичного значення односкладних речень репрезентації; обґрунтовано погляди багатьох зарубіжних й українських мовознавців, які впродовж тривалого часу намагалися з’ясувати особливості представлення в номінативних конструкціях основних граматичних категорій – предикативності й модальності, експліцитно невиражених категорій − часу і суб’єкта, визначити наявність/відсутність категорії особи і форми вираження (морфологічним й синтаксичним способами) функційно- семантичної категорії буттєвості, значення якої відіграє чи не найвагомішу роль у формуванні окремого типу односкладних іменних синтаксичних одиниць, а також інтерпретувати порядок розміщення слів, емфатичну нечленованість речення та важливість логічного наголосу. The article analyzes the means of expression of those grammatical and functional-semantic categories, which altogether reflect the specifics of grammatical meaning of composite sentences of representation; the viewpoints of many foreign and Ukrainian linguists were grounded. For a long time they were trying to figure out the peculiarities of presentation of basic grammatical categories in the nominative constructions − predication and modality, unexpressed explicit categories − time and subject, were trying to determine the presence / absence of category of person and forms of expression (by morphological and syntactic methods) of functional-semantic category of entity, the meaning of which plays almost the most substantial role in the formation of a separate type of composite nominal syntactic units and interpret the order of words in a sentence, emphatic unity and the importance of logical stress.
Specificity of Grammatical Meaning of Composite Sentences of Representation
Keywords: односкладні речення репрезентації; граматичне значення; граматичні категорії; функційно-семантичні категорії; експліцитний/імпліцитний засіб вираження; composite sentences of representation; grammatical meaning; grammatical categories; functional-semantic categories; explicit/implicit means of expression