Про підляське середопістя та деякі інші регіональні святкування - Аркушин, Григорій Львович; Arkushyn, G. L. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті подані відомості про регіональне святкування деяких дат православного календаря, що характерне для окремого регіону або навіть одного населеного пункту (Зеленéцʹ на Берестейщині та Підляшші, Крук на Холмщині, Колóдка на Волині, Жижóк та Жижчúха у населених пунктах Любешівського району Волинської області, Грáда у с. Положево Любомльського району та ін.). До кожного такого святкування існує низка заборон: на Грáда не працюють у городі, щоб град не вибив посіви, на Жижкá і Жижчúху заборонено жати зернові, бо блискавка може спалити копи, і т. д. На православному Підляшші по-особливому відзначають і середину Великого посту: парубки стукають у стіну хати, тобто «ламають» піст, вимазують вікна глиною або фарбою та кидають у хату, де є дівчата, горщик із попелом. Використання таких атрибутів, як горщик, у якому варили щоденну страву, та попіл із домашнього вогнища свідчить про давність цього звичаю. Очевидно, його перейнято від католиків, адже сáме так вони відзначають Попільну середу, якою починається піст. Described are regional celebrations of certain Orthodox calendar dates characteristic for a specific region or locale (Zelenets in the Berestye and Pidlyashya Regions, Kruk in the Kholm Region, Kolodka in the Volhyn Region, Zhyzhok in Liubeshiv County of the Volhyn Region, Hrada in Polozhevo village in Liuboml County, etc.). Each such celebration observed various prohibitions: one was not allowed to garden during Hrad so as to prevent hail (hrad) storms from ruining crops; it was forbidden to harvest grain during Zhyzhok so as to prevent lightening from striking and burning piles of cut grain, etc. Mid-Lent was uniquely observed in the Pidlyashya Region with bachelors hitting a house’s walls, thus «breaking» Lent, smearing windows with clay, or tossing pots of ashes into houses where girls lived. Utilized attributes such as clay pots and ashes testify to the antiquity of these practices and were certainly borrowed from Catholics who in this same way observe Ash Wednesday.
Mid-Lenten Celebrations in Pidlyashya & Other Various Regional Observances
Keywords: Підляшшя; зимові свята; регіональні святкування; Великий піст; Середопістя; Pidlyashya; Winter Holidays; Regional Celebrations; Lent; Mid-Lent