Творча діяльність квартету «Акорд» у контексті пісенної культури України доби незалежності - Потейчук, Олег Анатолійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У першому розділі роботи ретельно розглядаються особливості становлення сучасної української пісенності. В ньому висвітлюються передумови формування сучасної української пісенної культури, які заключаються у формуванні масової української пісні ще в радянську добу і вказуються ті перешкоди, які траплялися на шляху формування української естрадної пісні національного виду. Також в розділі акцентуються специфіка жанрової різноманітності сучасної української пісенності та представляється стильова палітра сучасного українського естрадного мистецтва. У третьому підрозділі роботи аналізуються тенденції, які вплинули на розвиток сучасної української пісенності, зокрема таке явище як шоу-бізнес, який комерціалізує дану музичну галузь і диктує свої підходи до музичного продукту. Другий розділ роботи присвячений творчості вокального чоловічого квартету «Акорд». У першому підрозділі простежується творчість композиторів-пісенників, які писали свої твори на межі ХХ-ХХІ сторіч. Це насамперед І. Поклад, О. Злотник, Т. Петриненко, М. Мозговий та ін. Також декілька сторінок роботи присвячені Володимиру Івасюку як предвісника сучасної україномовної естрадної пісні, який своєю «Червоною рутою» в складні радянські роки продемонструав красу і велич української пісенності. Творча діяльність чоловічого квартету «Акорд» розглядається в контексті сучасного українського музичного простору як продовжувача славних засад своїх попередників та свого творчого лиця.
Keywords: сучасна українська пісенність; творча діяльність; українські композитори-пісенники; вокальний чоловічий квартет «Акорд».