Концептуальні рамки іноземного впливу та втручання в контексті кліматичної дезінформації - Тихомирова, Євгенія Борисівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Здійснено концептуалізацію понять «іноземний вплив» та «іноземне втручання» в контексті кліматичної дезінформації, яка дедалі частіше використовується як інструмент гібридної війни. На основі порівняльного аналізу підходів різних країн та міжнародних інституцій показано, що іноземний вплив може мати як легітимний, так і зловмисний характер, тоді як іноземне втручання здебільшого трактується як деструктивне та маніпулятивне. Увага зосереджена на інформаційній складовій кліматичної дезінформації, що поширюється іноземними суб’єктами з метою поляризації, дестабілізації, підриву кліматичних політик і глобального консенсусу щодо змін клімату. Розмежовується негативний і позитивний вплив у сфері клімату, виокремлено приклади як деструктивних впливів (з боку РФ і Китаю), так і конструктивного міжнародного співробітництва. Зроблено акцент на амбівалентному характері іноземного інформаційного впливу у сфері кліматичних змін, який одночасно може бути як чинником ризику, так і ресурсом протидії дезінформації.
Keywords: іноземний вплив; іноземне втручання; кліматична дезінформація; зміна клімату; м’яка сила; жорстка сила; міжнародне співробітництво