Пропедевтика психології розвитку та організації наукових досліджень в галузі - Коць, Михайло Онисимович (My University, 2020)
Навчальна дисципліна є пропедевтичним курсом циклу професійної та практичної підготовки фахівця з психології, а тому вивчається першою і є основою для вивчення всіх наступних професійно орієнтованих дисциплін. Вона покликана ознайомити студентів з методологічною культурою науки, поняттям наукової парадигми, основними методами наукових досліджень, які використовують на різних рівнях наукового пізнання. Метою викладання навчальної дисципліни «Пропедевтика психології розвитку та організації наукових досліджень» є формування наукових уявлень про процес психічного розвитку, рушійних сил, закономірностей, особливостей розвитку психіки у різні вікові періоди та організацію методології наукового пізнання Завданнями вивчення дисципліни «Пропедевтика психології розвитку та організації наукових досліджень» передбачено: - ознайомити студентів зі специфікою теоретичних питань психології розвитку, з особливостями різних теоретичних позицій у психології розвитку та боротьбу ідей а також причин появи провідних концепцій розвитку актуальних для сучасної психологічної науки; – детальне розуміння та аналіз тих прийомів, засобів і методів пізнання, за допомогою яких досягається отримання об’єктивно дійсних знань щодо особливостей та закономірностей розвитку психіки на вікових етапах; - розвивати професійне мислення та сприяти вивченню методології наукового пізнання окремих теорій розвитку, які є провідними у рамках одного або декількох вікових періодів.
Keywords: пропедевтика; розвиток; наукові дослідження