Вплив педагогічного контролю на формування мотивацій до занять футболом на етапі початкової підготовки - Сергеєв, Олександр Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі представлено результати формувального педагогічного експерименту, спрямованого на обґрунтування та перевірку ефективності методики формування мотивації до занять футболом у дітей 9–12 років. Дослідження, проведене на базі ДЮСШ №2 та ДЮСШ №4 м. Луцька, показало, що цілеспрямоване використання ігрових методів та педагогічних засобів заохочення створює позитивний емоційний фон тренувального процесу, сприяє підвищенню інтересу до занять спортом і забезпечує істотне зростання мотиваційних показників. Анкетування засвідчило індивідуальність формування мотивів, а також визначило спектр провідних чинників, що впливають на вибір та стійкість спортивної активності дітей. Експериментальні дані довели позитивний вплив запропонованої методики на фізичну підготовленість юних футболістів: статистично значущі покращення зафіксовано у показниках витривалості, швидкості, координації, гнучкості та швидкісно-силових якостей. Після впровадження методики в експериментальній групі повністю зникли випадки низького та нижчого за середній рівнів мотивації, на відміну від контрольної групи. Результати підтверджують, що створення мотиваційно збагаченого тренувального середовища є необхідною умовою ефективного багаторічного тренування юних спортсменів і може успішно застосовуватись у практиці дитячо-юнацького футболу.
Keywords: фізична підготовленість; мотивація; тренувальний процес; футболісти