Музична мова і мовлення в концепції українського національного мово-стилю Олександра Козаренка - Коменда, Ольга Іванівна; Komenda, Olha I. (Волинський обласний науково-методичний центр культури, 2014)
У статті розглянуто особливості концепції національного мово-стилю Олександра Козаренка. Зосереджено увагу на трактуванні музикознавцем категорій мови і мовлення, як базових у концепції національного мово-стилю. Концепція Козаренка об’єднує спостереження вченого над українським музично-інтонаційним процесом, розвитком жанрів і стилів, знаковою сутністю і смисловими константами української музики. Олександр Козаренко утверджує погляд на український музичний мово-стиль, як на явище, що увібрало в себе елементи багатьох музичних культур, мов і знакових систем. На його думку, зовнішній тиск на музичну мову «неісторичної нації» з боку колонізуючих її імперських культур породив величезний потенціал внутрішньої акумуляції нею елементів інонаціональних музичних мов, які в новому поєднанні утворили неповторний феномен національного мово-стилю. Особливістю дослідницької позиції О. Козаренка є тлумачення музичної мови як знакової системи конотативного типу. Перебуваючи на еференціалістських засадах, вчений виводить смисл знаків із їх співвідношення між собою, тобто розуміння як елементів однієї системи. Характеристика музичного знака, як носія функцій − диференціюючої, репрезентуючої та функціональної − доповнюється виявленням його специфіки саме в сфері музичної мови (де відбувається заміщення денотата сигніфікатом). При цьому базовими знаками національного мово-стилю вчений визначає низхідну мовну інтонацію, тембр валторни (аналог трембіти) та думну рецитацію. Важливим складником системи музичного семіозису, з погляду Козаренка, є також процес живого виконання (музичне мовлення), протягом якого відбувається коригування значень, випробування їх змісту етнохарактерним інтонуванням та мірою відповідності національному звуковому ідеалу.

Features of Olexandr Kozarenko concept national language-style analyzed in this paper.The attention of musicologist focused around the interpretation of categories of language and speech as a basic concept in the national language-style. Kozarenko concept combines scientific observation of Ukrainian music-intonation process, development of genres and styles, significant essence and semantic constants of Ukrainian music. Olexandr Kozarenko asserts view on Ukrainian musical language-style as a phenomenon incorporated elementsof many musical cultures, languages and sign systems. In his view, the external pressure on the musical language of «non-historical nations» by colonizing its imperial culture spawned a huge potential internal accumulation by it of elements of foreign musical languages. This created a unique phenomenon of the national language-style. O. Kozarenko research position is the interpretation of musical language as a sign system of connotative type. As a referentsialist, the scientist brings meaning signs with their relationship with each other. Characterization of musical sign, as a carrier of function, supplemented detection its specific in the field of musical language. Researcher defines a downward intonation, tone horn (analog trembita) and recitative of duma, as basic signs of national language-style. Kozarenko considers a process of live performance (music speech) an important component of music semiozys also. Because it is an adjustment of values, test their content of etnointonation and extent of compliance with national sound ideal
Language and Speech in Olexandr Kozarenko Concept of Ukrainian National Language-Style
Keywords: концепція національного мово-стилю; категорії мови і мовлення; музично-інтонаційний процес; знакова система конотативного типу; функції музичного знака; референціалізм; етнохарактерне інтонування; національний звуковий ідеал; concept of a national language-style; categories of language and speech; musical-intonation process; sign system of connotative type; functions of musical sign; referentsializm; etnointonation; national sound ideal