Дослідження з визначення співвідношення функціональних розладів стопи в дітей дошкільного віку з функціональними розладами та анатомічними змінами стопи - Ардашева, Олександра; Ardasheva, Oleksandra (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто кількісне співвідношення функціональних змін опорно-рухового апарату в дітей дошкільного віку з функціональними розладами та анатомічними змінами стопи. За результатами обсте-ження новонабраних дітей спеціалізованого дитячого закладу з порушеннями опорно-рухового апарату виявле-но найбільшу кількість випадків таких порушень, як візуальне опущення подовжнього та поперечного склепінь, вальгусна постановка стопи та зменшення площі опори стопи. Проведені дослідження опорно-рухового апарату дітей підтверджують наявність взаємозалежних розладів, наприклад у дітей з укороченням кінцівки понад 0,5 см ми фіксували ознаки статичного сколіозу. The article examines correlation of functional changes of locomotor apparatus among children of preschool with functional disorders and anatomic changes of a foot. According to the results of examination of children of a specialized children’s establishment with locomotor apparatus disorder we have discovered a lot of cases of such disorders as visual ptosis of longitudinal and transverse arches, strephexopodia and decreasing of bearing area of a foot. Our analysis of locomotor apparatus of children proves the existence of interconnected disorders, for example we have diagnosed the signs of static scoliosis among children with shortening of a limb for more than 0,5 cm.
Defining of Correlation of Functional Foot Disorder Among Children of Preschool Age with Functional Disorders and Anatomic Changes of a Foot
Keywords: розлади стопи; опорно-руховий апарат; дошкільний вік; foot disorder; locomotor apparatus; preschool age