Розробка інноваційної бізнес-моделі для виробничої компанії - Шевчук, Вадим Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено теоретичні та методичні засади формування інноваційної бізнес-моделі для виробничої компанії в умовах сучасних економічних трансформацій, цифровізації та посилення конкурентного тиску. Розкрито сутність інноваційної бізнес-моделі, її структурні елементи та роль у забезпеченні стратегічної гнучкості підприємства. Узагальнено сучасні підходи до бізнес-моделювання, включаючи концепції ціннісної пропозиції, управління ланцюгом створення цінності, клієнтоорієнтованості та цифрової інтеграції. Визначено ключові чинники, що впливають на ефективність інноваційних бізнес-моделей у виробничому секторі, серед яких – цифрові технології, автоматизація процесів, зміни споживчих потреб та підвищення ролі екологічної й соціальної відповідальності. Проведено аналітичну оцінку діяльності виробничої компанії, її ресурсного потенціалу, системи управління та ринкового середовища з метою ідентифікації стратегічних проблем і можливостей трансформації. Виявлено основні бар’єри розвитку, включаючи низьку швидкість адаптації бізнеспроцесів, обмежену цифрову зрілість, недостатню гнучкість операційної системи та потребу в оновленні асортименту. Здійснено оцінку чинної бізнес-моделі підприємства за критеріями інноваційності, цінності для клієнтів, ефективності та фінансової стійкості. На основі отриманих результатів обґрунтовано необхідність переходу до інноваційної бізнес-моделі, яка поєднує цифровізацію, оптимізацію виробництва, клієнтоорієнтовані рішення та розширення каналів збуту. Запропоновано концепцію інноваційної бізнес-моделі виробничої компанії, засновану на принципах гнучкого виробництва (Lean), цифрових сервісів, сервісної підтримки клієнтів, інтегрованої логістики та розширення ринкових можливостей через B2B, B2C та D2C-канали. Розроблено практичні рекомендації щодо удосконалення операційної моделі, запровадження нових продуктів, підвищення ефективності використання ресурсів, а також механізмів оцінки результативності трансформації. Доведено, що впровадження інноваційної бізнес-моделі сприятиме підвищенню конкурентоспроможності підприємства, зниженню витрат, зростанню рентабельності та формуванню довгострокових конкурентних переваг в умовах цифрової економіки.
Keywords: бізнес-модель; інноваційна бізнес-модель; виробнича компанія; цифровізація; ціннісна пропозиція; Lean-виробництво; стратегічний розвиток; конкурентоспроможність; трансформація бізнесу; трансформація бізнесу