Іноземне інвестування та фінансова підтримка України країнами ЄС в умовах військового стану - Тоцька, Олеся Леонтіївна; Бурець, Олександра (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
До початку повномасштабного вторгнення росії в 2022 р. Україна активно працювала над покращенням інвестиційного клімату й інтеграцією в європейські економічні структури. Однак війна суттєво змінила ситуацію, поставивши нові виклики перед іноземними інвесторами. Мета дослідження – проаналізувати іноземне інвестування та фінансову допомогу Україні країнами Європейського Союзу (ЄС) в умовах військового стану, визначити основні тенденції та виклики, а також вивчити можливості для залучення інвестицій у стратегічні сектори економіки України. У межах дослідження проведено аналіз динаміки прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну країнами світу та ЄС в 2015–2024 рр. Визначено, що піки інвестування припадали на 2019 і 2021 рр., відтік капіталовкладень – на 2015, 2020 (загалом і з ЄС) і 2022 рр. (з ЄС). У 2023–2024 рр. спостерігалося поступове відновлення іноземного інвестування. Динаміка ПІІ з країн ЄС мала майже ідентичну динаміку до їх сумарного обсягу, окрім 2017 р. Частка ПІІ з країн ЄС у загальній сумі ПІІ є надзвичайно великою – 76,91 % в 2024 р. Найбільший сумарний обсяг ПІІ за 2022–2024 рр. в Україну спостерігався з восьми країн ЄС: Кіпру, Нідерландів, Люксембургу, Франції, Австрії, Польщі, Угорщини, Данії. Водночас із чотирьох країн ЄС за цей же період сумарний обсяг ПІІ був від’ємним: Фінляндія, Португалія, Словаччина, Німеччина. Беручи до уваги фінансову допомогу Україні в умовах війни, відзначено програму фінансової підтримки України від ЄС на 2024–2027 рр. у розмірі 50 млрд євро – Ukraine Facility, яка спрямована на підтримку макрофінансової стабільності, відновлення економіки, реформування ключових секторів. Вагому військову допомогу Україні надали Німеччина, Польща, Франція, Нідерланди, Швеція, Італія, Данія, Іспанія, Фінляндія.

Before the full-scale russian invasion in 2022, Ukraine was actively working to improve the investment climate and integrate into European economic structures. However, the war significantly changed the situation, posing new challenges for foreign investors. The purpose of the study is to analyze foreign investment and financial assistance to Ukraine by European Union (EU) countries under martial law, identify the main trends and challenges, and explore opportunities for attracting investment in strategic sectors of the Ukrainian economy. The study analyzed the dynamics of foreign direct investment (FDI) into Ukraine by countries around the world and the EU in 2015–2024. It was determined that the peaks of investment fell on 2019 and 2021, the outflow of capital investments – on 2015, 2020 (in general and from the EU) and 2022 (from the EU). In 2023–2024 there was a gradual recovery of foreign investment. The dynamics of FDI from EU countries had almost identical dynamics to their total volume, except for 2017. The share of FDI from EU countries in the total amount of FDI is extremely large – 76.91% in 2024. The largest total volume of FDI for 2022–2024 to Ukraine was observed from eight EU countries: Cyprus, the Netherlands, Luxembourg, France, Austria, Poland, Hungary, Denmark. At the same time, the total volume of FDI from four EU countries for the same period was negative: Finland, Portugal, Slovakia, Germany. Taking into account the financial assistance to Ukraine in war conditions, the program of financial support to Ukraine from the EU for 2024–2027 in the amount of 50 billion euros – Ukraine Facility, which is aimed at supporting macro-financial stability, economic recovery, and reforming key sectors, was noted. Significant military assistance to Ukraine was provided by Germany, Poland, France, the Netherlands, Sweden, Italy, Denmark, Spain, and Finland.
Keywords: іноземне інвестування; прямі іноземні інвестиції; фінансова підтримка; військова допомога; інвестиційні пріоритети; види фінансування; сектори економіки; Україна; країни Європейського Союзу; військовий стан; foreign investment; foreign direct investment; financial support; military aid; investment priorities; types of financing; economic sectors; Ukraine; European Union countries; martial law; F21; 339.727.22(477):061.1ЄС"364"