О формировании трансграничного ихтиоэкологического резервата «Верхний Днепр» - Гриб, И. В.; Сондак, В. В.; Волкошовец, О. В.; Gryb, J. V.; Sondak, V. V.; Volkoschovets, O. V.; Гриб, Й. В.; Сондак, В. В.; Волкошовець, О. В. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Предлагается создание трилатерального ихтиоэкологического резервата, с ядром в Киевском водохранилище, для сохранения генофонда и восстановления рыбопродуктивности аборигенной ихтиофауны речных бассейнов Балтийского и Черного морей, на базе уже существующей заповедной сети (национальных природных парков – Шацкого и Припять–Стоход, Полесского и Ровенского биосферных заповедников), включая прилегающие заповедные территории Республики Беларусь и Польши, водные ресурсы которых создают единый гидроэкологический корридор. Указанная выше речная и озерная сеть станет составляющей и объединяющей частью трилатеральной заповедной территории «Западное Полесье», которая способна обеспечить сохранение, реабилитацию и восстановление природы Полесского края и Западной Европы, в том числе аборигенной ихтиофауны. It is proposed to create trilateral ichthyoecological reservoir, the center of which is in Kyiv storage, for preservation of gene pool and renewing of fish production of vicinal piscifauna river basins of Balfic and Black Sea on the basis of existing conservation net (National Parks Shatskyi, Prypiat – stocking and biospheric reservations – Polissia, Rivne), including reserved areas of Belarus Republik and Poland, water resources of what create unique hydroecological corridor. Запропоновано створення трилатерального іхтіоекологічного резервату, з ядром у Київському водосховищі, для збереження генофонду і відновлення рибопродуктивності аборигенної іхтіофауни річкових басейнів Балтійського та Чорного морів, на базі вже наявної заповідної мережі (національних природних парків – Шацького, Прип’ять–Стохід та Поліського і Рівненського біосферних заповідників), включаючи заповідні території Республіки Білорусь та Польщі, водні ресурси яких створюють єдиний гідроекологічний коридор. Вказана вище річкова та озерна мережа стане складовою та об’єднувальною територією трилатерального заповідника «Західне Полісся». Вона спроможна забезпечити збереження, реабілітацію та відновлення природи Поліського краю і Західної Європи, зокрема й аборигенної іхтіофауни.
The Formation of Transboardening Ichthyoekological Reservoir «Verkhnii Dnipro»
Про формування транскордонного іхтіоекологічного резервату «Верхній Дніпро»
Работа выполнена на кафедреы водных биоресурсов НУВХП
Keywords: трилатеральный ихтиоэкологический резерват; сохранение генофонда; восстановление рыбопродуктивности аборигенной ихтиофауны речных бассейнов; гидроэкологический коридор; trilateral ichthyoecological reservoir; preservation of gene pool; renewing of fish production of vicinal piscifauna river basins; hydroecological corridor; трилатеральний іхтіоекологічний резерват; збереження генофонду; відновлення рибопродуктивності аборигенної іхтіофауни річкових басейнів; гідроекологічний коридор