L’actance dans les phrases impersonnelles (le cas du français) - Martyniuk, Oksana; Мартинюк, Оксана (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті досліджено функціональні особливості актантності в безособових реченнях. Актантність визначає певну кількість актантів у реченні-висловленні, їхні комбінаторні можливості, функціональні ролі та засоби реалізації у мовленні. Аналіз комбінаторних особливостей елементів речення є необхідним для розуміння структурної і семантичної організації висловлення, адже функціонування слів у мовленні відбувається не ізольовано, а залежно від їхніх семантико-граматичних позицій. Кількість актантів у реченні залежить від валентності дієслова, яка визначає їх форму та реалізується у поверхневій структурі факультативно чи обов’язково. Через своєрідну синтагматичну валентність дієслово-предикат потребує кореляції з певними синтаксичними умовами, наявності суб’єктно-об’єктних елементів / актантів для заповнення позицій підмета і комплементів дієслова (чи суб’єкта й об’єктів). Не всі дієслова мають однакову кількість актантів. Крім того, одне і те саме дієслово може мати їх різну кількість залежно від ситуації. Досліджено різні типи безособових речень на матеріалі французької мови і виявлено способи вираження семантичного суб’єкта у таких конструкціях. This paper investigates the functional features of the actancy in impersonal sentences. The actancy specifies the number of actants in a sentence, expressing their combinatorial possibilities, functional roles and means of implementation in speech. Analysis of combinatorial features of elements of the sentence is necessary to understand the structural and semantic organization of expression, because the functioning of words in speech is not isolated, but depending on their semantic and grammatical items. Number of actants in a sentence depends on the valency of the verb that determines their shape and it is implemented in the surface structure in optional or mandatory form. Due to the specific syntagmatic valency, verb-predicate requires correlation with certain syntactic conditions, availability of subject-object elements / actants to fill positions of subject and verb complement (or subject and object). Not all the verbs have the same number of actants. In addition, the same verb can have a different number of them depending on the situation. Different types of impersonal sentences in French language were investigated, and the ways of expressing semantic subject in such structures were found.
Актантність в безособових реченнях (на матеріалі французької мови)
Keywords: актантність; безособова конструкція; семантичний суб’єкт; валентність; постдієслівний компонент; комплементи дієслова; actancy; impersonal structure; semantic subject; valency; postverbal component; complements of the verb