Формування безпекової медіаграмотності учнів у позакласній роботі з географії засобами сучасних медіапроєктів - Ткачук, Надія Михайлівна; Кошляцький, Дмитро Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Формування медіаграмотності у сучасній школі є ключовим аспектом реалізації компетентнісного підходу в освіті, адже воно забезпечує підготовку учнів до свідомого та безпечного життя в інформаційному суспільстві, сприяє розвитку критичного мислення, уміння аналізувати, перевіряти й інтерпретувати інформацію з різних медіаджерел. Особливої значущості цей процес набуває у позакласній роботі з географії, де учні мають змогу практично застосовувати здобуті знання, досліджуючи медіатексти географічного змісту, виявляючи фейки та маніпуляції, пов’язані з природними явищами, кліматичними змінами чи глобальними процесами. Такі форми діяльності формують безпекову медіакомпетентність, розвивають навички верифікації інформації та усвідомлення відповідальності за власну інформаційну поведінку в медіапросторі.
Keywords: освіта; медіаосвіта; безпека; медіаграмотність; медіапроєкти; географія; позакласна робота; 37.016:91:004.738.569